Іван Дорн, alyona alyona, Hudaki Village Band, The Unsleeping – на одному з найбільших фестивалів світу

Sziget Festival – мультикультурний тижневий фестиваль у Будапешті, який гостинно приймає фанів з усіх куточків планети і щороку перетворюється на п’яте за населенням «місто» Угорщини. В лайн-апі Sziget 2019 – Ed Sheeran, Florence + The Machine, Foo Fighters, The 1975, Post Malone, Twenty One Pilots, Martin Garrix, The National, сотні світових зірок і нових актуальних музикантів. Серед них на різних сценах Острова Свободи виступлять і українські артисти: один із найпопулярніших в країні – Іван Дорн; нове, але вже відоме ім’я, "сенсація українського репу" – alyona alyona; дев'ять музикантів з Українських Карпат – колоритні Hudaki Village Band і переможці премії APPS Music & SZIGET: Awards – The Unsleeping.

ІВАН ДОРН (11 серпня, Europe Stage):

Демонструючи актуальну, свіжу музику континенту, сцена Sziget – Europe Stage – представляє артистів на межі європейського прориву. З останнім альбомом «OTD» Іван Дорн вже кинув виклик кордонам, здобувши увагу далеко за межами Східної Європи. Про його музику пишуть Billboard і Complex, а майстерне поєднання хаусу 90-х, поп-музики, ню-диско, фанку та фрі-джазу робить його одним із найсміливіших новаторів на українській сцені. Виступ Івана Дорна на Sziget 11 серпня стане унікальною «коллабою» ДорнаБанди і атмосфери культового фестивалю.

ALYONA ALYONA (7 серпня, Petőfi Radio – Telekom VOLT Stage):

alyona alyona дасть концерт у перший день фестивалю 7 серпня в лайн-апі сцени Petőfi Radio x VOLT Stage, яка донедавна приймала переважно угорських артистів. Цього ж року окрім нової української реп-зірки та гуртів з Угорщини на ній зіграють артисти з Бельгії, Великобританії, Ірану, Нідерландів, Ізраїлю, США, Франції, Гани, Таїланду і Австралії.

alyona alyona стала головною реп-сенсацією 2019 року. Її забійний флоу швидко став відомим у всій Східній Європі. Перші особи хіп-хопу висловлюють їй респект на Versus-баттлах, про неї пишуть Meduza, Flow, Afisha Daily, її знімає американський Vogue. У квітні alyona alyona видала свій перший альбом «Пушка» з цілою пачкою хітів, десятки рядків з яких стали мемами.

HUDAKI VILLAGE BAND (7 серпня, Global Village Stage):

Hudaki Village Band утворилися в регіоні Мараморош, в гірській місцевості південно-західної України на кордоні з Румунією та Угорщиною. Різноманітні етнічні впливи зробили місцеву традиційну музику багатогранною та унікальною. Тут поєдналися архаїчна слов'янська вокальна традиція, румунські мелодії, єврейські ритми та ромський темперамент – результат багатовікового мирного співіснування різних народів пліч-о-пліч на одній території. Hudaki Village Band представляють широкий спектр цієї музики, яку вони грають та співають у власному характерному стилі. Саме вони стануть одними з численних world music артистів, які приїдуть на Острів Свободи ділитися музичною спадщиною своїх народів. Виступ 7 серпня на сцені Global Village стане для них другим концертом на Sziget.

Сцена Global Village дозволить насолодитися своєю програмою тим, хто цікавиться артистами з різних країн, в тому числі доволі екзотичних. У самому серці Global Village буде розкладено величезне багаття, оточене відкритими концертними тентами. Щоденно до концертів тут будуть відбуватися інтерактивні заходи, джем-сесії та перформанси мандрівного індійського цирку.

THE UNSLEEPING (10 серпня, Europe Stage):

The Unsleeping здобули перемогу у змаганні 14 найактуальніших українських артистів, обраних музичними екпертами премії APPS Music & SZIGET: Awards (http://sziget.apps-m.com/). Для кожного учасника було знято студійні лайви, за які голосували меломани. Отримавши найбільше підтримки фанів у фіналі, гурт виграв виступ у лайн-апі Sziget 10 серпня.

Міні-альбом The Unsleeping “Deviatve", виданий влітку 2018-го, було визнано найкращим інді-альбомом редакцією Liroom. “На перший погляд, The Unsleeping грають звичайний інді-рок. Але якість звучання матеріалу створює враження, що йдеться про гурт не з-під Черкас, а з-під Лондона,” – пише про них KarabasLive. А музичний оглядач і один із експертів премії Юрій Береза коментує свій вибір так: "Гурт з Умані, який особисто мене підкорив дебютним синглом “You Drive My Four Wheel Coffin» та міні-альбомом, який вийшов після цього. Мене дуже здивувала дебютна пісня. По-перше, вона була нетиповою по стилістиці для інді-сцени України. По-друге, текст до композиції був дуже небанальним і багато в чому алегоричним. По-третє, звучання, яке можна сміливо ставити в один ряд з європейськими зразками. Таку музику, я вважаю, варто показувати на Sziget."

Українські артисти на Sziget 2019:
alyona alyona (7 серпня, Petőfi Radio - Telekom VOLT)
Hudaki Village Band (7 серпня, Global Village)
The Unsleeping (10 серпня, Europe Stage)
Іван Дорн (11 серпня, Europe Stage)

У минулі роки на Sziget виступали українці ONUKA, 5’nizza, ДахаБраха, ТНМК, Brunettes Shoot Blondes, Kadnay, українсько-білоруський гурт Brutto та інші відомі та молоді українські артисти.

Важливим елементом унікальної арт-атмосфери цьогорічного, 27-го, Sziget стане і нова локація FullDome, ініційована українським представництвом Sziget Festival. FullDome стане ще однією точкою на улюбленому закордонному фестивалі українців, де можна буде зустріти "наших". Локацію буде обслуговувати команда Fulldome.pro в колаборації з командою Samskara – популярного імерсивного простору у Києві.

Sziget – фестиваль з найзахопливішою атмосферою за визнанням NME Festival Awards і один з найкращих великих фестивалів світу за визнанням European Festival Awards – відбудеться 7-13 серпня в Будапешті. Вартість денних квитків зростає 1 серпня.

Повний лайн-ап, розклад сцен, квитки та інші деталі про Sziget шукайте на szigetfestival.com/ua/.