На одному з найбільших у світі мультикультурних фестивалів музики і мистецтв – Sziget 2018 – виступить близько 500 артистів різних жанрів з 60 країн на десятках сцен і локацій. В лайн-апі Острова Свободи цього року і самобутня та актуальна українська музика: гурти ONUKA, 5’NIZZA та лауреати премії APPS Music & SZIGET: Awards – KADNAY.

Культовий в Україні дует 5'NIZZA виступить 8 серпня у вечірньому слоті сцени Europe Stage. Протягом тижня Sziget на цій сцени зіграють 46 артистів з 24 країн, в тому числі з Ізраїля, Австралії, Південної Африки, Мексики, США і Канади. На сцені Europe Stage виступлять артисти, які вже стали зірками у власній країні і саме зараз долають кордони, здобуваючи визнання міжнародної публіки.

Андрій Запорожець, 5’NIZZA: “Sziget – один із улюблених фестивалів, я два рази був на ньому в якості слухача, і для нас велика честь виступати на одній сцені з величезною кількістю різноманітних артистів з усього світу! Ми готуємо англомовний сингл спеціально для Sziget! Побачимося!”

Популярність гурту 5'NIZZA принесли спонтанні виступи на фестивалі КаZантип, а дебютний альбом розійшовся країною на піратських болванках ще до офіційного релізу. Пісні у власному мінімалістичному стилі – тільки вокал, акустична гітара і бітбоксінг в поєднанні реггі, хіп-хопу, фанку і ска – давно існують окремо від авторів: у виконанні вуличних музикантів, у дворах будинків під розладнану гітару, у свідомості кількох поколінь. Після гучного реюніону у березні 2015 гурт видав новий альбом “Ку”, довівши живими виступами у найбільших залах і фестивалях країни, що їхня чесність і синергія ніколи не перестане вражати.

Вже знаний у Європі гурт ONUKA, який виконує органічний мікс електроніки, актуальної поп-музики та української етніки, виступить 13 серпня на World Music Stage. Це одна з головних сцен Sziget, яка здобула видатний міжнародний рейтинг. На ній виступали всі найкращі представники жанру – більше 200 артистів, серед яких найбільші зірки світу від Англії до Гвінеї, від Бельгії до Сенегалу. Цього року поруч з ONUKA виступлять 30 артистів з Марокко, Аргентини, Швеції, Турції, Франції та інших країн.

ONUKA: “Десятки сцен, сотні крутих музикантів, тисячі людей з усього світу. Sziget завжди захоплював своїм лайн-апом та аудиторією. Для нас, як для гурту, цей виступ є свого роду іспитом, який нам пощастило цього року складати знову. Готуємо чимало нового, зокрема, будемо неабияк раді представити треки з MOZAЇKA. Сподіваємось, що ви будете з нами.”

У студійній дискографії ONUKA – альбом «Onuka» в умовному жанрі фолктроніка, який став однією з найважливіших подій 2014 року на українській музичній сцені, EP «VIDLIK» та новий альбом «MOZAЇKA». У 2016 році ONUKA представила спільну програму з Національним оркестром академічних народних інструментів (НАОНІ), а у 2017 році стала спеціальним гостем Eurovision Song Contest, після чого «VIDLIK» очолив електронні чарти iTunes у Великобританії, Австралії, Франції, Німеччині та інших країнах. У тому ж році відбувся європейський тур, колаборація з фактично творцями стилю world music – французами Deep Forest, були отримані численні нагороди від видань і музичних премій. Виступ на Sziget стане другим для ONUKA після шоу на Europe Stage фестивалю у 2015 році в якості переможця конкурсного відбору серед українських гуртів, який тоді вперше пройшов в Україні.

Гурт KADNAY виступить на сцені Europe Stage 11 серпня як переможець нової українській інді-премії APPS Music & SZIGET: Awards, яка пройшла навесні у кілька етапів. Задачею експертів премії було визначити гурт найвищого з-поміж інших фіналістів музичного рівня і артистичності, звертаючи особливу увагу на лайв. Саме за результатом виступів наживо було визначено переможця – KADNAY – беззаперечний next big thing української сцени, який отримав грошову винагороду і слот на Sziget Festival 2018.

KADNAY: “Цьогорічний виступ на «Сігеті» для нас – це, напевно один із найяскравіших у цьому році подарунків долі. Можливість на повну відірватися та зарядити своєю енергією усю Європу. Ми чекали цього дуже давно. Аби гідно представити сучасну, молоду, українську музику на міжнародній арені.”

KADNAY – український indie, electro-pop гурт, створений у 2012 році, з трьома альбомами у дискографії: дебютним «KADNAY», другим «23FLOOR» та україномовним альбомом “Відчуваю”. KADNAY двічі ефектно виступали у національному відборі на Євробачення і стали номінантами премії Yuna як «Поп-гурт року». 26 травня цього року KADNAY отримали премію APPS Music & SZIGET: Awards у номінації “Europe”, отримавши можливість виступити на легендарному і престижному Sziget.

Стати свідками цих унікальних, знакових концертів і, разом з артистами, стати частиною історії Sziget і сучасної української музики зможе кожен, хто опиниться на Острові Свободи з 8 по 15 серпня! Окрім ONUKA, 5’NIZZA і KADNAY в основній програмі Sziget, 11 серпня на локації навколо вогнища Campfire виступить і українське тріо Vetka з акустичними каверами на світові хіти.

Музична програма Sziget 2018 буде наповнена виступами і найперспективніших молодих талантів і наймасштабніших світових зірок, серед яких хедлайнери цього року: чарівна поп-співачка Lana Del Rey, хіп-хоп суперзірка Kendrick Lamar, королі інді-року Arctic Monkeys, віртуальний рок-гурт Gorillaz, екстраординарний діджей Kygo, нова поп-улюблениця, переможниця BRIT Award 2018 Dua Lipa і фолк-рок легенди Mumford & Sons, які зіграють на Sziget своє єдине в цьому році європейське фестивальне шоу.