На фестивальній мапі України поступово, але потужно останні роки почав проявлятися ще один регіон, для багатьох, можливо й досі тerra incognita – Подунав’я.

Цьогоріч, завдяки рок-фестивалю «Дунайська Січ», який пройде в Ізмаїлі на Одещині вже вшосте, - він має прогриміти не просто гучно, а й задати іншим фестивалям новий тренд – енергонезалежність.

Віктор Куртєв, почесний президент фестивалю, головний відповідальний за енергонезалежність «Дунайської Січі»: «325 сонячних днів в році в Бессарабії дає регіону унікальні цивілізаційні можливості, які нам потрібно грамотно використовувати, особливо з огляду на ті загрози, які несуть безпеці України старі енергосистеми. Про це не особливо говорять, приховують, але дуже скоро проблема стане для українців мега актуальною. Ми граємо на випередження. 1 січня 2019 р. зі співачкою Русланою - перший публічний крок до 100% енергонезалежності Бессарабії. Нашу чесність офіційно підтвердив гуру відновлюваної енергетики в світі, німець Ханс-Йозеф Фелль. Публічний крок номер два - 28-29 червня 2019 р., рок-фестиваль «Дунайська Січ» з усіма його технічними наворотами. Це величезний монстр з поглинання електрики, але ми з цим впораємося.

Третій публічний крок - 3 липня, коли ми відкриваємо в Ізмаїлі «Порт Солар» і 25 704 сонячні панелі почнуть працювати на українську енергонезалежність».

Отже, рок - це свобода, енергія і самовираження!

Саме ці поняття вкладають організатори фестивалю у його назву. Насправді ж, фестиваль є мультикультурним, і всі, хто наприкінці червня завітає на свята до Ізмаїлу, зможуть знайти на фестивалі щось цікаве для себе. Тим більше, що #ДунайськаСіч2019 – зазнав значного апгрейду. Цього року на «Дунайській Січі» буде дві сцени – «Головна» (Сцена 1) і «Набережна» (Сцена 2).

Родзинкою головної сцени фестивалю стане День SYMPHO ROCK - спільні виступи повного складу Національного академічного оркестру народних інструментів України НАОНІ з рок-гуртами KOZAK SYSTEM, «ТІНЬ СОНЦЯ», TARUTA і «ДРУЖЕ МУЗИКО». Хедлайнером другого фестивального дня стане THE HARDKISS з українською рок-королевою Юлією Саніною та стрімко набираюча оберти «ТОЛОКА». З Болгарії в Ізмаїл завітає здивувати «ЕПІЗОД», а з Білорусі - фольк-метал гурт ZNICH, заснований 1996 року в Мінську. Фестиваль також дає можливість заявити про себе й молодим. Весь березень організатор фесту «Музичний Батальйон» приймав заявки від колективів і вибрав чотири найкращі гурти, аби дати їм можливість заграти перед хедлайнерами «Дунайської Січі». Ними стали: запальний київський гурт СПЕКА, веселий і драйвовий гурт ТОЛОКА (Кам’янець-Подільський), мелодійний етно-рок гурт з Харківщини ЯРИ, що поєднує український мелос та британський драйв і поп-рок гурт MORE NEBA (Київ).

З огляду на багаторічний цікавий історичний бекґраунд регіону, на фестивальну публіку також очікують фестивальна хода зі 100-метровим прапором України, проект Лесі Воронюк «Вишиванка - одяг вільних», фестивальний велопробіг центральними вулицями Ізмаїлу, нічна дискотека 90-х, виставка сучасної зброї від Ізмаїльського прикордонного загону, зустріч з творцями української історичної фентезі-стрічки режисера Владислава Чабанюка «Чорний козак», квести для дітей-учасників Всеукраїнського вишколу «Джура-Прикордонник», місцеві їжа, сир і вина. Не забуде «Музичний Батальйон» в українському Подунав’ї й свого основного призначення – підняття бойового духу українського воїнства: по закінченню «Дунайської Січі» учасники фестивалю вирушать з концертами у військові гарнізони ЗСУ - у Болград, Рені, Кілію та Вилкове.

І ще одній амбітній меті має дати старт #ДунайськаСіч2019. В результаті об’єднання зусиль ГО «МУЗБАТ» та ГО «Центр розвитку Бессарабії» з’явилася можливість на базі фестивалю «Дунайська Січ» системно створити потужний міжнародний фестиваль рівня FIDOF. Тож, оргкомітет найстаршого рок-фестивалю в регіоні спільно зі студентством Ізмаїльського державного гуманітарного університету зі сцени фестивалю ініціюватиме звернення до громади побудувати в Ізмаїлі на схилах Дунаю сучасний і повністю енергонезалежний Літній амфітеатр (8 000 місць). Цей еволюційний крок пожвавить фестивально-концертне життя Ізмаїла, Бессарабії й Подунав’я в цілому, адже подібного немає в жодній країні по Дунаю.

Дунайська Січ на FB: https://www.facebook.com/dunairock/
Офіційний сайт фестивалю: https://dunairock.com.ua/