Після річної перерви Impact Festival 2017 уже вп’яте прогримів у Польщі, цього разу в Кракові. Під час попередніх 4 едицій на фестивалі виступали такі гурти як: Aerosmith, Black Sabbath, Red Hot Chili Peppers, Rammstein, Slayer, Kasabian, Godsmack, 30 Seconds To Mars, Korn, Stereophonics, Paramore, Slipknot i багато інших. Цього року зірками Impact Festival 2017 стали Linkin Park та System of a Down.

Фестиваль тривав 2 дні: 15 та 17 червня на величезній краківській Tauron Arena. 15 червня виступали Krzysztof Zalewski та Machine Gun Kelly. Музикантам вдалось добряче розігріти публіку, що з нетерпінням чекала на Linkin Park. Гурт вийшов на сцену фактично без запізнень та розпочав свій виступ однією з новіших пісень Talking to Myself. Варто зазначити, що на концерті в більшості лунали свіжі композиції та відносно недавні. З найперших та найстаріших треків звучали: One Step Closer, Crawling (версія piano) та In the End. А також у виступі на біс пролунав старий добрий Papercut. Загалом LP виконали 24 пісні: з них 4 після виходу на біс.

Linkin Park

Не хочеться надто критикувати, один з найулюбленіших гуртів юності, проте Linkin Park, мабуть, як і ми самі подорослішали. Вони стали більш спокійними, менш емоційними, їх нові хіти вже не такі експресивні та рокові, а радше мелодійні та ліричні. Проте, судячи з реакції публіки на концерті, людям більш романтичний Лінкін Парк, також до вподоби. Наприклад, під час виконання пісні One More Light, вся арена засвітилась тисячами вогників з телефонів, такий флешмоб виглядав дуже мило. Підсумовуючи виступ Linkin Park, можна сказати, що все було добре, але не чудово. Ейфорія швидше була просто від довгоочікуваної зустрічі з своїми кумирами, аніж від самого концерту.

System of a Down

Опісля дня перерви, який не знаю, як хто, а ми провели за слуханням старих пісень Linkin Park, які на жаль так і не пролунали зі сцени, 17 червня принесло нові емоції. Другий день фестивалю розпочався виступом Red Sun Rising, далі атмосферу підігрівали Royal Republic. Коли на сцену вийшли System of a Down, публіку охопило якесь несамовите відчуття щастя, ми були не винятком. Виступ SOAD на відміну від Linkin Park, супроводжував цікавий відеоряд, що надавало сцені яскравості, якість звуку була також досить хороша. Що до самого гурту, шкода визнавати, а проте і від SOAD не відчувалось стопроцентного викладу. Вони загалом якісно відпрацювали свою програму, але не було враження, що їм самим надалі подобається те, чим вони займаються. Можливо справа в тому, що соліст Serj Tankian, тепер більше сконцентрований на сольній кар’єрі, яка дещо відрізняється від стилю SOAD, а може просто, гурт вже не має сили або бажання, скакати на сцені, як раніше. У будь-якому разі, свою порцію позитиву зал отримав, під сценою, частина публіки несамовито слемилась і відривалась. На одній з пісень, знову всі засвітили ліхтарики. SOAD відіграли 30 пісень, передостання легендарна Toxicity та остання Sugar підкорили публіку остаточно. Опісля виступу музиканти кидали у зал сувеніри: медіатори, барабанні палички та ін. На біс SOAD не вийшли.

Якщо порівнювати контакт з публікою на обох концертах, то мабуть все-таки більше залу віддавався соліст Linkin Park Chester Bennington. Щодо якості концертів, трохи кращим був SOAD.

Загалом враження від фестивалю позитивні, окрім певних організаційних моментів, таких, як наприклад: замала кількість туалетів чи вимога залишати рюкзаки в платному сховищі за 50 злотих.

Після Impact Festival, прийшло усвідомлення, що нічого в світі не є вічним і твої музичні кумири юності, теж не можуть бути незмінно молодими та запальними, вони також люди, що сивіють і старіють. Не зважаючи на ні що, побачити і послухати Linkin Park і System of a Down на живо, було чудово.

Наступними концертами такого масштабу у Польщі, будуть концерт Depeche Mode 21 липня Варшаві, а також 28 квітня, вже у 2018 році в Кракові заграє легендарна Metallica.

Д.П.
Фото: Live Nation Polska, Impact Festival, fot. Michał Młynarczyk