Jeniferever«Jeniferever» - шведський гурт, сформований в 1996 році. Їх музичний стиль можна охарактеризувати, як Ambient пост-рок. Але одного терміна замало, для того щоб повністю передати всю красу і глибину їхнього звучання. За своє досить довге існування група випустила чотири EP (три з яких можна віднести до напрямку інді-рок) і два альбоми: «Choose a Bright Morning» (2006) та Silesia (2011), що розсунули рамки звичного пост-року і завоювали серця великої кількості слухачів у Європі. Завдяки своєму неповторному стилю, музика "Jeniferever" змушує слухача зануритися в атмосферу свободи, моря і меланхолії.

Нарешті гурт дістався і Києва. Завдяки організатором, кожен міг відвідати концерт шведів 23-березня в клубі «Хліб». Початок концерту був запланований на сьому годину, але ніхто навіть і не думав пускати людей до клубу. Добре, що було тепло. Приблизно о восьмій годині двері клубу відчинилася, і людей по четверо почали запускати, ретельно перевіряючи вміст сумок та кишень, що досить таки здивувало. Коли спускаєшся до самого клубу, одразу виникає відчуття, що тут буде відбуватися щось таємниче і загадкове. Це й отримали того вечора всі, хто прийшов послухати гарну музику.

Ті, хто зайшли до клубу першими, могли побачити саундчек гурту, який потім виступав на розігріві. Хлопці з гурту «Coala Pascal» дійсно сподобалися публіці. Вони зачарували спокійними й ритмічними мелодіями, яким не заважав вокал. Їх експериментальний пост-рок дав впевненість, що цей вечір буде чудовим. Кінець кожної пісні купався в оплесках вдячної публіки, яка була навіть ладна слухати їх і довше.

Але ж це був тільки розігрів, а найцікавіше залишилось попереду. На сцену вийшли музиканти с «Jeniferever» для налаштування інструментів. Всі в залі стояли в очікуванні чогось грандіозного. Можна зауважити, що поки музиканти налагоджували свої п’ять гітар, двоє клавіш та барабани, вони не забували і про приємну частину свого виступу. Біля кожного музиканта поставили мінімум по дві бляшанки нашого українського пива. Воно, навпене, так сильно запало шведам до душі, що вони його попивали на протязі всього концерту.

І ось! Коли вже все було готово, Jeniferever почали грати. Перші акорди пісні Silesia взірвали зал гучними криками та оплесками. І понісся вир бездонної музики. Їх виконання можна порівняти із безмежним океанам. Під їх пісні не хочеться не кричати, не стрибати, але хочеться мріяти, бігти по відкритому полю та дати крику душі вирватися назовні. Гурт, який складається з п’яти чарівних музикантів має у собі:чотири гітариста, три вокаліста та одного барабанщика. Математичному обґрунтуванню це, звичайно, не піддається. Всі, окрім барабанщика та гітариста-блондина, періодично мінялися своїми місцями, беручи до рук гітару або сідаючи за клавіші.

Голос вокаліста гурту, Кріса Джонсона, підтриманий голосами інших музикантів викликав збудження мозку. Не вдавалося повірити, що ці хлопці грають с 1996-го року. здавалося, що вони з майбутнього і що їхня музика точно не на Землі народилася. Таке відчуття забезпечували спокійні ритми клавіш, які раптово, але дуже гармонійно, переходили у сильний звук гітари. Барабанщик то сильно відбивав ритм на ударних, то ледь торкався їх, видаючи надзвичайно ніжний звук.

Кожен з музикантів був по-своєму неповторний. Кожен грав свою роль і викликав особливі емоції. Кожен творив музику так, як його душа того хотіла. Але всі разом вони створювали такий чудовий пост-роковий саунд, що дух захоплювало від виру почуттів.

Людям подобалося, кожна пісня супроводжувалася шаленими оплесками і очікуванням що буде далі. Коли Кріс сказав, що вони перший раз тут, із залу у відповідь пролунало Welcome! Цими словами і відбулося «бойове хрещення» шведів у Києві. В залі стояла атмосфера спорідненості, не зважаючи на різнобарвність публіки та несхожість музикантів один на одного. І слухачі, і гурт відчували себе у затишному колі друзів.

Попиваючи наше українське пиво, хлопці продовжували грати. За весь концерт вони зіграли одинадцять своїх пісень, як і з останнього альбому, так і вже давно знайомі Spring, Nangijala, Hourglass. Після виконання останньої пісні хлопці пішли зі сцени у вирі голосних овацій. Але публіка не хотіла відпускати Jeniferever і завзято плескала в долоні. Звичайно гурт вийшов на біс. Вони виконали ще дві пісні: Waifes та Ox-eye. Публіка була ладна слухати ще, але після слів “That was really great. You’re lovely.” музиканти залишили сцену.

Концерт вдався на славу. Київ почув неймовірний пост-рок зі Швеції своїми власними душами, і тепер гурт може бути впевнений на всі сто відсотків, що коли б вони не повернулися до України, їх тут приймуть з теплом та любов’ю. А поки що хлопців зустрічає Росія.

Їх музика безмежна,як Всесвіт та неосяжна, як океан, будить в тобі бажання бути вільним і дає знати, що її можна переживати раз за разом…

Сетліст концерту, складений та написаний Крісом:
1.Silesia
2. Dover
3.Hourglass
4. From A
5.Beat
6.Spring
7. Ghost
8. Deception
9. Nangijala
10. Sound of
11. (Herths)
12.Waifes
14.Ox-eye

Автор: Духнівська Анна
Фото: Максим Комлев