6-9 травня 2016 у внутрішньому дворику львівської Ратуші вже традиційно відбувся XIV міжнародний етно-джазовий фестиваль «Флюгери Львова». Протягом чотирьох днів на сцені побувало безліч гуртів з України, Польщі, Ізраїлю, Ірану, Азербайджану, Італії та США.

Цього року у великій мірі, фестиваль був присвячений українсько-польській культурній співпраці, зокрема, «Флюгери Львова 2016» стали своєрідним продовженням «Львівського місяця» у Вроцлаві – потужної презентації української культури під час заходів Європейської Столиці Культури. Щодня на «Флюгерах» з’являлись гурти, які представляли українську музику в рамках ЄСК: «Tik TU», «Усейн Бекіров band & Laura Marti», «Marinita», «Shatur-Gudur», «ГИЧ Оркестр» та «ShockolaD».

Vivienne Mort

6 травня затишний дворик Ратуші відвідали українсько-польський гурт Sacheva Group, «Усейн Бекіров band з Криму & Laura Marti», «Marinita» (Україна-Ізраїль-Іран-Азербайджан). Ближче до сутінків на сцену вийшов дуже харизматичний гурт «Rykarda Parasol». Солістка прибула на виступ із самого Сан-Франциско, музиканти гурту із Польщі. Думаю багато для кого, гурт «Rykarda Parasol», став приємним музичним відкриттям. Хедлайнерами першого дня фестивалю, був київський гурт «Vivienne Mort», який останнім часом вперто завойовує шанувальників не лише по всій Україні, але і поза її межами. Судячи із реакції публіки, на казково-прекрасний гурт, дуже чекали і на «Флюгерах». Солістка Даніела Заюшкінка, приймала подарунки та овації від шанувальників і як завжди, сама також дарувала неймовірну енергетику та щирість.

Другий день фестивалю розпочався о 10:00 годині «Прокиданням із Кому Вниз». Легенди українського року не залишили байдужими тих, хто таки зумів себе підняти зранку з ліжка.

Вечірню програму відкрив гурт з Тернополя «Tik TU». Гурт змішує різні стилі: інді-поп, синті-поп, фолк, регбі та електронну музику. У поєднанні з нестандартними текстами, такий мікс звучить дуже якісно і гарно, отже «Tik TU», чудово вдалось розворушити «флюгерівську» публіку.

Флюгери 2016

Наступні музиканти з Італії, гурт «SERAPHINS» звучали досить роково. Взагалі варто зазначити, що хоча «Флюгери» позиціонується як етно-джазовий фест, проте він завжди збирає під своїм дахом (а точніше під не завжди безхмарним небом над двориком Ратуші) дуже різних виконавців, проте це додає фестивалю своєрідного шарму, адже кожен знаходить щось на власний смак. Опісля італійців на сцену вийшли кримські музиканти «Shatur-Gudur», мабуть сильнішою стороною групи є звучання інструментів, а не вокалу. Публіка ж із неабияким задоволенням танцювала під запальні ритми гурту і це мабуть основне).

Далі вечір все ж повернувся у вимір «етно», адже на сцену вийшов відомий український етно-рок гурт «ДримбаДаДзиґа». Хедлайнерами другого дня «Флюгерів 2016», став львівський музичний гурт «Гич-оркестр». Екстравагантних і всіма улюблених «Гичів», флюгеромани довго не хотіли відпускати зі сцени.

Флюгери 2016

Третій день фестивалю розпочався виступом гостей з Польщі «Efemeryda jass band». Суб’єктивним, але потужним враженням дня, а можливого і всього фестивалю став гурт «James and the Butcher» з Італії. Хлопці творять дуже якісну, мелодійну музику, в якій кожна пісня є алюзією на щось вже створене, але подане з якоюсь новою ноткою, також музиканти виконали гарні кавери, наприклад на композиції «Radiohead».

Шоколад

Згодом, своєю сильною «мантричною» енергетикою поділився з публікою український мультиінструментальний гурт Atmasfera. Опісля них сцену заполонив спочатку добрий польський джаз у виконанні гурту «Angela Gaber Project» з Лемківщини, а згодом старий добрий український «Шоколад» з Ewa Novel.

Atmasfera

Четвертий і останній день фестивалю «Флюгери Львова 2016» був присвячений Дню Вроцлава, який цього року став Європейською Столицею Культури.

флюгери

Розпочалось 9 травня виступом Львівської Школи Джазу та Сучасної Музики. Мав виступити також відомий українсько-польський гурт «DagaDana», але з певних причин, гурту не вдалось прибути на «Флюгери». Отож, публіка насолоджувалась «Piotr Baron Quartet» з Польщі і наприкінці славнозвісним поєднанням легендарного Юрія Андруховича з польським гуртом «Karbido».

Чотири дні «Флюгерів 2016» пролетіли дуже швидко і тепло, як і завжди. Тож насолоджуємось приємним музичним після смаком і чекаємо на «Флюгери 2017».

Автор: Дарина Попіль