Європейська програма підтримки музики ETEP запропонує ще більше можливостей у 2020 році

ETEP (European Talent Exchange Programme) – одна з найперших програм підтримки музики на європейському рівні, яка сприяє букінгу артистів з Європи на фестивалі Європи та за її межами. Сьогодні ETEP фінансується підпрограмою «Culture» програми Європейського Союзу «Creative Europe». Багато з артистів, які отримали підтримку від ЕТЕР на старті своєї кар’єри, стали дуже успішними: Agnes Obel, Ásgeir, Ben Howard, Benjamin Clementine, Calvin Harris, Franz Ferdinand, James Blake, MØ, Noisia, Selah Sue, The Editors, The Kooks, The XX, Within Temptation, Years & Years. Саме за підтримки ETEP Dua Lipa, Idles, Shame, Alma, Aurora, Fontaines D.C., girl in red, Mavi Phoenix іPip Blom зіграли одні зі своїх перших міжнародних шоу. ЕТЕР посприяв 4392 концертам 1609 артистів у 38 країнах світу.

Дізнайтеся більше про «Creative Europe»: https://creativeeurope.in.ua/

Як працює ЕТЕР для артистів?

Взимку в Нідерландах проходить ключова платформа нетворкінгу і обміну для європейської музики – фестиваль-шоукейс ESNS (або Eurosonic Noorderslag). Його лайн-ап формується із заявок артистів, поданих на сайті ESNS. Як ініціатива ESNS, програма ETEP має партнерів серед фестивалів (128 цього року), які приїжджають на подію і зацікавлені обирати до своїх лайн-апів саме артистів шоукейсу ESNS. Учасниками програми стають з одного боку фестивалі, які обрали таких артистів, а з іншого – обрані артисти. Так учасниками ETEP в різні роки стали українці Onuka, Іван Дорн, Даха Браха, Sasha Boole, Dakh Daughters, Гайдамаки і Panivalkova.

При цьому партнери ETEP – не єдині фестивалі, увагу яких може привернути артист. ESNS щоразу відвідує більше 4000 делегатів музичної індустрії, серед яких представники більш ніж 400 міжнародних фестивалів.

«У сучасному перенасиченому музикою світі підтримка, яку забезпечує ЕТЕР, дуже важлива. Особливо для артистів, за котрими не стоїть величезна команда з менеджерів, агентів та рекламщиків. У моєму випадку це допомогло з букінгом кількох великих європейських фестивалів та відкрило для мене австрійський музичний ринок,» розповідає Sasha Boole.

Фестивалі-партнери ETEP, які запрошували українських музикантів:

2009 – Гайдамаки – Sziget Festival (Main Stage)

2013 – ДахаБраха – Les Rencontres Trans Musicales de Rennes, Roskilde Festival, Sziget Festival

2015 – Dakh Daughters – Open'er Festival, Pohoda

2017 – Onuka – Tallinn Music Week

2018 – Panivalkova – Das Fest

2019 – Іван Дорн – Iceland Airwaves, Positivus Festival, Sziget Festival

2019 – Sasha Boole – United Islands of Prague, Waves Vienna

Подати заявку на Eurosonic 2021 можна з 1 травня: https://esns.nl/play-at-esns/

Нові партнери у 2020, які гарантуватимуть ще більше можливостей

ETEP був би неможливим без підтримки партнерів. Фестивалі відіграють значну роль, допомагаючи зіркам, які сходять, презентувати себе міжнародній публіці. У 2020 році ETEP має намір залучити 11 неєвропейських фестивалів, пропонуючи артистам ще більше можливостей поза Європою. Перший фестиваль із цього списку – Playtime Festival у Монголії – вже став партнером ETEP.

Програма активно співпрацює з експорт-офісами – агенціями в різних країнах, які сприяють просуванню локальних артистів на міжнародній арені. Таким чином, ETEP має на меті давати імпульс міжнародній кар’єрі європейських артистів і освітлювати участь ETEP-фестивалів у цій місії. ЕТЕР підтримують експорт-офіси з Австрії, Бельгії, Естонії, Італії, Каталонії, Люксембургу, Німеччини, Норвегії, Португалії, Словакії, Фінляндії, Франції, Чехії, Швейцарії, а також асоціація європейських фестивалів Yourope і музичний фонд PRS Foundation. У 2020 році до ETEP приєднається 2 нових партнера: експорт-офіси Music Export Denmark і Music Latvia, які також візьмуть участь у просуванні артистів-учасників програми.

Результати ETEP 2019

З останнім цього року ETEP-фестивалем Les Trans, який пройде з 4 по 9 грудня у Франції, програма підводить підсумки. 2019 рік запропонував ETEP шоу артистів з 28 різних країн. У результаті, на фестивалі-партнери ETEP найбільше було запрошено артистів з Великобританії (31 артистів, 96 шоу), Нідерландів (22 артиста, 49 шоу), Ірландії (11 артистів, 39 шоу), Бельгії (14 артистів, 37 шоу) і Франції (14 артистів, 32 шоу). За сприяння ETEP у 2019 році відбулося 391 шоу 164 артистів у 36 країнах.

Топ артистів ETEP 2019 (які отримали найбільше фестивальних запрошень)

  1. Fontaines D.C. (Ірландія) – 14 шоу
  2. Black Midi (Великобританія) – 9 шоу
  3. Flohio (Великобританія) – 9 шоу
  4. Elderbrook (Великобританія) – 8 шоу
  5. Pip Blom (Нідерланди) – 8 шоу
  6. Mavi Phoenix (Австрія) – 8 шоу
  7. SEA GIRLS (Великобританія) – 7 шоу
  8. girl in red (Норвегія) – 7 шоу
  9. Penelope Isles (Великобританія) – 7 шоу
  10. Iris Gold (Данія) – 7 шоу

Топ країн ETEP 2019 (за кількістю виступів на ETEP-фестивалях одного артиста країни)

  1. Ірландія – 14 шоу (Fontaines D.C.)
  2. Великобританія – 9 шоу (Black Midi)
  3. Нідерланди – 8 шоу (Pip Blom)
  4. Австрія – 8 шоу (Mavi Phoenix)
  5. Норвегія – 7 шоу (girl in red)
  6. Данія – 7 шоу (Iris Gold)
  7. Бельгія – 6 шоу (Whispering Sons)
  8. Білорусь – 6 шоу (Yegor Zabelov)
  9. Німеччина – 5 шоу (Gato Preto)
  10. Франція – 4 шоу (RENDEZ VOUS)

ТОП фестивалів ETEP 2019 (за кількістю запрошених ETEP-артистів)

  1. The Great Escape (Великобританія) – 26 артистів
  2. Reeperbahn Festival (Німеччина) – 24 артиста
  3. Iceland Airwaves (Ісландія) – 16 артистів
  4. Sziget (Угорщина) – 12 артистів
  5. Waves Vienna (Австрія) – 11 артистів
  6. Dour Festival (Бельгія) – 10 артистів
  7. Winterthurer Musikfestwochen (Швейцарія) – 9 артистів
  8. Europavox (Франція) – 8 артистів
  9. Haldern Pop (Німеччина) – 8 артистів
  10. Les Nuits Botanique (Бельгія) – 8 артистів

Повний список фестивалів ETEP у всі роки: https://etep.nl/etep/etep-festivals/

Артисти про ETEP

«Для мене ETEP, поза сумнівом, спрацював, тому що ми зіграли на Eurosonic, і це відправило нас по всій Європі на ціле літо. Ми, буквально, виїжджали майже кожен вікенд виступати на різних фестивалях.»

Alex Vargas (Данія), 5 ETEP-фестивалів у 2016

«На мій погляд, те, що робить ETEP – блискуче! Він допомагає артистам отримувати запрошення на фестивалі по всій Європі, а також потрапляти на радіо та в інші медіа. Особливо у фазі старт-апу, коли артисти потребують цього найбільше.»

Aurora (Норвегія), 13 ETEP-фестивалів у 2015 і 13 ETEP-фестивалів у 2016

«Ми б і близько не зіграли стільки фестивалів, якби не ESNS.»

Shame (Великобританія), 17 ETEP-фестивалів у 2017