Фестиваль «З країни в Україну», який вже цього року відбувся у 9 містах Заходу і Півдня, їде на Донбас і везе з собою багато музичних несподіванок.

Щовікенду з 27 вересня по 13 жовтня фестиваль по черзі прийматимуть міста Донеччини і Луганщини: Вугледар, Волноваха, Мангуш (27-29.09), Торецьк, Авдіївка, Покровськ (4-6.10), Попасна, Лисичанськ, Щастя (11-13.10).

Впродовж дня відвідувачам будуть організовані безкоштовні майстер-класи на «Алеї майстрів», спортивні змагання, знайомство з робототехнікою, інтелектуальні ігри та багато іншого, а ввечері на всіх чекатиме драйвовий музичний концерт.

Вперше на фестивалі “З країни в Україну” виступить київський гурт OY Sound System. Український фольклор і дабстеп, реггі і навіть електро-рок неочікувано поєднуються у їхній творчості. Саундпродюсер Марко Галаневич і вокаліста Вікторія Родько додають драйву з перших хвилин появи на сцені. Їхній альбом “Attention! Attention!”  за версією Karabas.Live отримав звання найкращого альбому 2017 року. Гурт не покидає рейтинги музичних видань та гастролює Україною і закордоном.

Свою участь у фестивалі “З країни в Україну” учасники гурту прокоментували так: “Для нас є очевидною штучно створена культурна та інформаційна ізольованість цього регіону, яка здійснювалася до війни. Розуміємо, що власне ця ізольованість і є однією із причин війни. Ми знову раді долучитися до ініціатив, які покликані  нарешті цей вакуум зруйнувати і виправити попередні помилки”.

Українська реп-легенда, як його з повагою називають молодші львівські побратими, і як він скромно констатує про себе сам - Вова зі Львова їде на Донеччину. У 2006 він увірвався в шоу-бізнес як ведучий однойменного телепроекту на каналі М1. Далі дві сольні платівки “Вино Кобіти Патіфон” та “Прекрасне Інакше”, понад 20 відеокліпів, життя у США та відновлення творчої діяльності на початку 2019 року. На кінець вересня заплановано реліз нової платівки “Музика Радості в Бідові Часи”. Тож саме Вугледар, Волноваха і Мангуш матимуть змогу першими почути пісні з нового альбому від Вови зі Львова та Уляни Малиняк.

Долучитися до соціального фестивалю “З країни в Україну” вирішив і львівський гурт SECRET FOREST. Вони вже не вперше беруть участь у фестивалі, адже їм імпонує місія команди. “Музика і мистецтво мають ставати поштовхом для культурного і духовного розвитку - а це основа відбудови сильного духом суспільства. Я дуже радію, що наш музичний проект може стати невеличкою частинкою команди, яка робить добру справу для підтримки, натхнення і культурного збагачення громад у східному регіоні”, - коментує учасник гурту Олександр Макаров.

Уперше на фестивалі “З країни в Україну” виступить гурт мультикультурного складу. Вихідці із чотирьох країн створили автентичний мікс архаїки та сучасності. Над їхнім останнім альбомом працювали продюсери Rolling Stones та Madonna - гурт VINOK на великій сцені фестивалю. У лютому 2019 гурт відсвяткував запис EP альбому Wise Blood. Над проектом працював продюсер PDub Walton, відомий своєю співпрацею з Bjork, Massive Attack, Madonna та Birdy.

Пісні у виконанні солістки гурту не залишають місця стереотипам та шаблонам. Критики порівнюють її вокал із Florence Welch, Janis Joplin, та Dolores O’Riordan. Учасники гурту VINOK — вихідці з інді-гурту Sphingidae, що підкорив сцени українських фестів у 2014-2016 роках. Сьогодні творчий доробок VINOK складає 15+ саундтреків, у кожній ноті яких звучить надія та справедливість.

Участь у фестивалі - це чудова можливість проявити підтримку та подякувати воїнам України - всім, тим, хто безпосередньо постраждав від війни. Більше того, оскільки ми не отримуємо плати за виступ, це наш спосіб повернути борг суспільству та послужити аби надихнути і надати надію Україні”, - коментує свою мотивацію участі вокалістка.

Фестиваль відбуватиметься на Донбасі вже вшосте, а починався він із акустичних концертів для військових. Денис Блощинський, музикант та ідейник фестивалю разом зі своїм гуртом NESPROSTA уже традиційно виступлять на музичній сцені. Про свою ідею фестивалю співзасновник говорить так: “Українська ідентичність формується у етнічній, культурно-мистецькій та громадсько-політичних площинах. Вдалим вирішення стає фестиваль як продукт, який у достатньої концентрований і широко охопний спосіб створить різноманітні сенси, запропонує нові погляди на Сучасну Україну”.

Упродовж дев’яти фестивалів на Донеччині і Луганщині виступлять: NESPROSTA,  Vinok, Vova zi Lvova, OY Sound System, SECRET FOREST, РОЯЛЬКІТ, Майор Пронін, The Oscar Wild, Alex Silakov, VLASNA, БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ, Та сама, BALAKLAVA BLUES. Слідкуйте за анонсами.

А вже 27-29 вересня Вугледар, Волноваха і Мангуш запрошує в гості, щоби разом відкривати для себе Україну на фестивалі української ідентичності “З країни в Україну”.

Вхід на всі заходи вільний.