Минулого року кращий бітбоксер світу Dub FX, один з хедлайнерів Atlas Weekend, відвідав Зону Відчуження та створив трек зі звуків, записаних в Чорнобилі. До нього це зробив номінант на Ґреммі Крістоф Етьє, з французького проєкту TELEPOPMUSIK.

В цьому році соціальний музичний проєкт “Звуки Чорнобиля” виходить на новий рівень та випустить тематичний альбом сучасної музики, у якому, крім міжнародних, візьмуть участь і 6 українських музикантів, а молоді та відомі режисери України разом створять відеокліпи до композицій.

“Звуки Чорнобиля це сучасне переосмислення відомої катастрофи музикантами, які у кожному треку з різних боків будуть розповідати історії Чорнобилю. Використання звуків, які ми записали у Зоні Відчуження, наповнить музику унікальною атмосферою, втім екскурсія зможе занурити музиканта у тематику та поглибити його/її емоційну залученість і віднайти натхнення для створення нових композицій. Саме під час арт-резиденції кожен зможе більше дізнатись про історію катастрофи, послухати особисті спогади ліквідаторів та переселенців”, каже творчий куратор проєкту Валерій Коршунов.

Першим анонсованим українським артистом проєкту стала співачка Стасік (Анастасія Шевченко) медик-стрілець на фронті, художниця-акціоністка у творчості.

Минулого тижня Анастасія відвідала Зону Відчуження:

“Чорнобиль потрапив у сліпу зону нашого зору. Ми готові віддати цю землю, цих людей і цю історію у відчуження, аби тільки не усвідомлювати, що Чорнобиль — не минуле, а наше сьогодення, і те, з чим ми, наші діти, онуки, і десятки поколінь наперед житимуть щодня”.

Проєкт реалізується за підтримки Лавіна Концерт та Українського Культурного Фонду та сприяння Державного агентства України з управління Зоною Відчуження

"Зона відчуження територія, яка має багато аспектів. Один із них   місце для усвідомлення, переосмислення та натхнення для творчих людей, адже на одній території уже сьогодні можна побачити реалістичне поєднання минулого та сьогодення, а також переосмислити її майбутнє. Впевнені, що культурний музичний проєкт "Звуки Чорнобиля" буде успішно реалізований та знайде свого слухача", - наголошує заступник Голови ДАЗВ Максим Шевчук.

Унікальне звучання майбутнім творам альбому надасть аудіобібліотека «Звуки Чорнобиля» колекція звуків, які музиканти будуть використовувати у своїх композиціях для надання їм неповторної атмосфери Зони Відчуження. Серед них характерні звуки: тріскіт дозиметра, скрип Колеса огляду, шум Рудого лісу, відлуння, гуркіт течії, технічні звуки, які були записані митцями проєкту ARTEFACT ще у 2018 році. Їх використання об’єднає всі композиції музикантів до майбутнього тематичного альбому.

Очікуємо на нові імена та твори надзвичайного соціального музичного проєкту, якому вже давно треба було з’явитись.

Слідкуйте за проєктом у соціальних мережах: https://www.facebook.com/SoundsOfChernobyl